Färgfakta

Färg är något som alla med synen i behåll har en relation till. Vad är färg och hur använder vi färg?

Vetenskapen bakom färg

Termen färg är ett fenomen som beskriver fysiska och fysikaliska egenskaper hos ett ämne när de utsätts för elektromagnetisk strålning. När ljus exempelvis blåbär (som ser blåa ut) absorberas samtliga färger (samtliga våglängder) utom blått som reflekteras. Svart färg absorberar samtliga färger medan vit färg reflekterar alla färger.

Färger ingår i ett spektrum vars akronym är ROGGBIV (Rött, orange, grön, gul, blått, indigo och violett). Man kan se alla dessa färger i en regnbåge som uppstår när solljus penetrerar vattendroppar och genom att lysa med en ficklampa mot en prisma. Olika färger har olika våglängder och en våglängd beskriver hur snabbt en elektron med den färgen svänger.

Färgbutiker

Färgbutiker säljer ofta attiraljer och målarfärg åt såväl privatpersoner som företag. Om ett litet företag ska köpa in mycket färg på en gång kan det vara värt att inspektera https://www.capcito.com/sv och undersöka möjligheten att ta ett företagslån för att bekosta färgen.

Målarfärg används till att måla hus, bänkar, cyklar och så vidare. Ibland säljer dessa butiker även sprayfärg som kan användas för att lackera föremål eller att skapa graffiti med.

Måla tavlor med mera

För att skapa konst behöver man ha färg om det handlar om tavlor och målerier. Färgen kommer ofta i tuber som klickas ut i den mängd färg man önskar. Sedan appliceras färgen med hjälp av penslar på exempelvis en duk eller canvastavla. Färgen behöver alltid torkas, det är därför viktigt att låta den hinna torkas innan man sätter upp konstverket.

Kända konstnärer som målat med färg är Leonardo DaVinci, Edward Munch och Carl Larsson för att bara nämna några namnkunniga profiler. Färgen kan göras mycket verklighetstrogen och det finns konstverk som är mycket realistiska i såväl utförande som utformning.

Stavar och tappar

För att vi människor ska kunna uppfatta färg så måste vi ha stavar och tappar. Det är för att vi ska kunna skilja mellan mörker och ljus, allt däremellan tillskrivs vårt ögas kapacitet att urskilja specifika färger. När man talar om färgblindhet har man ofta i åtanke att en person inte kan skilja mellan rött och grönt. Total färgblindhet är mycket ovanligt, och då ser man allt som i en gråskala. Man kan föreställa sig hur det känns genom att titta på ett svartvitt fotografi eller rentav en svartvit film. Förr i tiden var fotbollslag tvungna att ha antingen svarta eller vita hemmaställ för att det skulle gå att urskilja lagen sinsemellan.

Vad använder vi färg till i vardagen?

Många gillar att sminka sig och måla naglarna med nagellack, som ofta är av någon specifik färg. Vi använder oss också av färgseendet för att kontrollera om kött är ruttet. I trafiken så håller vi koll på trafikljusens tre färger; rött, gult/orange och grönt för att bedöma när det är lägligt att åka.

portal