Fönster färg som förlänger dina fönsters livslängd

Fönster är utsatta för vädrets makter och om de är gjorda av trä behöver det skyddas med ändamålsenlig färg. Då är det färgen och inte träet som kommer i kontakt med regn, smuts och snö. Det gäller att måla om sina träfönster innan färgen börjar lossna och om man inte vill behöva göra det så ofta ska man välja färg av bra kvalitet och vara noga vid ommålningen. Fina fönster höjer i regel värdet på en fastighet, det kan vara bra att känna till om man funderar på att sälja den.

shutterstock_76838866Färgen skyddar dina fönster

Om man skaffar träfönster som passar att målas och sedan också målar om dem ungefär vart tredje år, så kan man räkna med att de håller riktigt länge. Färgen hindrar fukt från att tränga in i träet och ger också fastighetsägaren en chans att förändra byggnadens utseende. Ibland kan man behöva ta bort den gamla färgen och behandla träet med olja innan man målar om det. Är fönstren inte spröjsade är det förhållandevis enkelt att måla om det. Linoljefärg och alkydoljefärg är de färgtyper som experterna brukar rekommendera. Blir det färg på glaset tar man lätt bort det med en särskild skrapa.

Satsa på bra fönster

Fönstren gör väldigt mycket för hur vi upplever ett hus. Det är genom dem vi betraktar omgivningen inifrån ett hus. De avgör helt enkelt vilken utsikt vi har. När man tittar på en byggnad utifrån är det ofta fönstren och dörrarna som bryter av mot en enhetlig fasad och utgör själva utsmyckningen. Fönstren är dessutom väldigt viktiga för en fastighets uppvärmningskostnader, det lönar sig att ta hand om dem så att inte värme försvinner ut i onödan. Fönster av riktigt bra virke som sköts enligt konstens alla regler kan faktiskt hålla i hundra år eller mer.

portal