Måla om fasaden

Det är viktigt att ha en välskött fasad på huset och inte bara för att det ska se fräscht och fint ut. En målad fasad hjälper huset att hålla sig “friskt”. Risken att mögel och röta ska tränga sig in minskar avsevärt om fasaden är i fint skick. Vill du hellre anlita hjälp än att måla huset själv, finns https://k3måleri.se som tar sig an uppdrag inom utvändigt måleri från tidig vår till en bra bit in på hösten. De kan måla allt från fasader till staket och arbetar med alla material. De gör jobbet säkert, noggrant och tidseffektivt.

Välj en färg som passar fasadens material

När du ska måla om huset utvändigt är det bra att välja rätt typ av färg, eftersom fel färg kan börja flagna och det gör att fasaden inte skyddar huset lika bra. Sedan är det viktigt att fundera på vilken känsla som du vill att ditt hus ska förmedla. Tänk på att titta dig omkring för att säkerställa att färgen passar in i omgivningen. När du ska välja färgen ska du utgå från vilken typ av fasad du har. Det finns många färghandlare som du kan rådfråga. Det finns också fasadexperter som kan komma ut till dig och kolla på din fasad och analysera på plats. Rent generellt är färg som torkar snabbt den bästa färgen för att minska risken för att luftburna sporer från mögelsvampar fastnar på fasaden. Mörka färger är ofta lite bättre eftersom de snabbare blir torra efter regn.

Ta hand om fasaden efter målningen

Den bästa tiden på året att måla om fasaden är i maj eller juni men helst innan midsommar. Temperaturen ute ska helst ligga kring 20-23 grader och den ska inte understiga 7 grader för att det ska vara optimala förhållanden. Ska du måla din fasad själv kan du räkna med 1-2 veckor. Tänk på att hålla koll på väderprognosen och att det ofta tar längre tid än vad du tror. Innan du börjar bör du fråga dig själv om du verkligen orkar, vill och kan måla om huset. När huset är ommålat är det viktigt att du tar hand om fasaden. Det är bra att regelbundet tvätta fasaden för att alger och mögelsvampar inte ska få chans att växa till sig. Du kan tvätta ditt hus med vanligt diskmedel och vatten.

portal