Valet av färg och tapeter

Det har aldrig varit enklare att förnya och förändra med hjälp av färg och tapeter. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser då det går att piffa till en vägg eller ett helt rum med ganska enkla medel. Vill du gå “all in” är inte heller det några problem!

Valet av färg och tapeter

För att våga måste du testa, blir det fel går det att göra om. En bra tumregel kan ändå vara att hålla sig till olika toner av samma färg som en grund, för att sedan komplettera med en eller ett par accentfärger i avvikande färg. Bra grundfärger är grått, blått och grönt som passar med exempelvis gula, lila eller röda nyanser. Till detta är det fint med naturliga trämaterial och rotting.

Inför valet av tapeter kan du tänka på två sätt: utgå ifrån redan befintliga färger, material och möbler eller låt tapeten styra övriga val. Detsamma gäller för färgvalet. Har du precis flyttat in kanske du vill “bo in dig” lite först, eller så renoverar du först och möblerar sen.

Du kan med fördel kombinera färg och tapet i ett och samma rum, kanske till och med på samma vägg. Det gäller som sagt att våga och att testa sig fram!

Förberedelser

Innan du drar igång måste du göra det viktiga underarbetet vilket bör göras riktigt noggrant och ordentligt. Det är inte minst viktigt för slutresultatet, men också för att färgen och tapeten ska sitta ordentligt.

– Töm utrymmet så mycket som möjligt

– Täck över sådant du inte kan ta bort

– Täck över golvet med täckpapp och fäst med tejp

– Maskera lister, fönsterfoder och eldosor

– Dra ut spik, skruv och krokar

– Spackla igen hål och slipa lätt

Allt material finns att köpa i byggvaruhandeln och där kan du också få hjälp med att välja rätt tejp, spackel, verktyg etcetera. Det finns också mycket information på nätet. Lycka till!

portal